چالش تاریخ تعلق مالیات بر ارزش افزوده، تاریخ تعلق خصوصا بابت ارائه خدمات که در ماده 11 قانون فعلی بابت آن اینطور بیان شده، تاریخ ارائه خدمت یا تاریخ صورتحساب هرکدام مقدمتر باشد. برای پیمانکاران عمدتا تاریخ ارائه خدمت مقدمتر بوده و صورت وضعیتهایی که هنوز توسط کارفرما تأیید نشده و صرفا برای کارفرما ارسال شده و بابت آن طبق استاندارد 9 حسابداری درآمد بر اساس درصد پیشرفتکار شناسایی شده، توسط حوزههای مالیاتی مشمول ارزش افزوده شده و بابت آن ارزش افزوده مطالبه میگردید. این مورد علاوه بر مشکلات اجرایی، موجب تضییع حقوق مودیان میشد زیرا، ارزش افزودهای که دریافت ننموده بودند را میبایستی به سازمان مالیاتی پرداخت میکردند. در ماده 3 قانون جدید این مشکل مرتفع شده و ملاک تاریخ تعلق، تاریخ صورتحساب شده است یعنی هر زمانی که صورتحساب توسط طرفین تأیید میشود به عنوان تاریخ تعلق محسوب میشود. همانطور که استحضار دارید، زیربنای قانون جدید سامانه مؤدیان و پایانه فروشگاهی است و شرکتها و اشخاص صنفی و غیرصنفی ملزم هستند که صورتحسابهای خود را در این سامانه صادر کنند، لذا تاریخی که صورتحساب در این سامانه ثبت میشود و توسط طرف مقابل تأیید میگردد، تاریخ تعلق ارزش افزوده طبق قانون جدید است. همچنین در قانون جدید بابت معاملات نسیه هم پیشبینیهایی شده، بدین صورت که اگر معاملهای به صورت غیرنقدی یا اعتباری انجام شود و در سامانه مؤدیان طرفین شرایط تسویه آن را تأیید کنند، تا زمانی که وجه، تسویه و پرداخت نشود، مشمول ارزش افزوده و مطالبه جرائم، نخواهد شد.
تغییر در مواعد تسلیم اظهارنامه ارزش افزوده؛ در قانون ارزش افزوده فعلی مهلت ارائه اظهارنامه ارزش افزوده و پرداخت مالیات متعلق، 15 روز بعد از انقضا هر فصل میباشد، البته برای فصل چهارم معمولا به دلیل تعطیلات نوروزی مهلت فوق تا انتهای فروردین ماه تمدید میشد، هرچند در قانون جدید با فرض اجرای کامل سامانه مودیان ارسال اظهارنامه ارزش افزوده برای مودیان ثبتنام شده موضوعیت دیگر نخواهد داشت، ولی در قانون جدید مهلت به جای 15 روز، تا پایان ماه بعد از انقضاء هر فصل شده است؛ برای مثال مهلت ارسال اظهارنامه فصل اول سال 1401 تاریخ 31 تیرماه همان سال میباشد.
تغییر در ماخذ اوراق تسویه خزانه بابت بدهی ارزش افزوده؛ یکی دیگر از تغییرات بحث مربوط به تسویه بدهی مالیاتی از طریق اوراق تسویه خزانه یا اوراق مالی اسلامی است که در قانون فعلی براساس قانون بودجه به مبلغ ارزش اسمی اوراق در سرسید انجام میشد، لیکن در تبصره 4 ماده 4 قانون جدید بیان شده پیمانکاران و مهندسان مشاور میتوانند بدهیهای خود را به سازمان مالیاتی با این اوراق تسویه کنند اما ارزشی که برای آنها به عنوان تسویه بدهی لحاظ میشود باتوجه به تاریخ سررسید، ارزش تنزیلشده اوراق است، به عنوان مثال اگر ارزش اوراقی در سررسید 2 سال بعد، مبلغ 100 تومان باشد و در حال حاضر ارزش تنزیلشده آن اوراق مبلغ 81 تومان فرض شود، در این شرایط سازمان امور مالیاتی بدهی را با 81 تومان تسویه میکند.
استرداد اضافه پرداختی ارزش افزوده؛ در قانون فعلی ارزش افزودههای دریافتی بابت فروشها پس از کسر ارزش افزودههای پرداختی باید تسویه کرد و اگر مطالبات یا مازاد پرداختی وجود داشته باشد 3 ماه از تاریخ ثبت درخواست مؤدی (به جز بابت صادرات از مبادی رسمی که یک ماه زمان استرداد آن بود) مسترد میشد، اما در قانون جدید طبق ماده 8 آن بعد از درخواست مؤدیان ظرف یکماه، اضافه پرداختی مودیان باید رسیدگی و عودت گردد
http://kagacc.ir/content/%D8%AE%D8%AF%D9%85%D8%A7%D8%AA-%D8%AD%D9%82%D9%88%D9%82%DB%8C-%D9%88-%D8%AB%D8%A8%D8%AA%DB%8C
منبع: شرکت حسابداری کاوش گویا ارقام